Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Кадър: БТВИзпълнителният директор на Инфекциозната болница в София проф.

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgКадър: БТВИзпълнителният директор на Инфекциозната болница в София проф.
Коментари Харесай

Шефката на Инфекциозна болница: Няма място за паника! Лекарите събрахме много опит в тези 2,5 месеца

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Кадър: БТВ

Изпълнителният шеф на Инфекциозната болница в София проф. Татяна Червенякова разкри, че лекарите у нас са придобили сериозен опит в битката с Ковид-19 от началото на разпространяването му у нас.

" Различен признак при Covid-19 да вземем за пример е задухът, наред с него има кашлица, температура, клинични признаци, които се срещат и при други респираторни болести. В момента навлизат по този начин наречените летни вируси, които също са с прояви от страна на дихателната система, огромна част от тях са отрицателни за ковид. Те са отрицателни с диагностичните проби, те са отрицателни и с присъщата рентгенологична картина, тъй като там в действителност има специфичност в инфилтратите, които се следят. Тоест, за един клиницист към този момент в България, и за един инфекционист, тъй като те посрещаха тези хора на първа линия, дружно с сътрудниците пулмолози и реаниматори, само че те имат своите клинични критерии, плюс епидемиологичните за това заболяване. Бих споделила несъмнено, че това е предвидимо заболяване във връзка с опита, който се натрупа за два месеца ", сподели тя в предаването " Лице в лице " по БТВ.

Тя сподели, че измежду хората не би трябвало да има място за суматоха. " Нито във връзка с персоналните лекари, нито във връзка с лечебните заведения, защото ние имаме проби и за ковид, проби за грип, проби за останалите респираторни болести. Тоест, ние доста бързичко можем да се ориентираме защо се касае и да предприемем нужното лекуване и наблюдаване. Мисля, че пациентите би трябвало да се доверят на системата на опазване на здравето, която събра доста опит в тези два месеца и половина и лечебните заведения са подготвени да посрещнат, да се обезпечи терапия, наблюдаване, било то интензивно или дълготрайно. Така че мисля, че няма учредения за суматоха ", разяснява още професорът.

Запитана, дали доста по-тежко се претърпява Covid-19 в случай че човек има затруднения, в сравнение с болен от грип и други типове вируси, както и по-тежка ли е картината, когато се види един човек с затруднения от Covid-19, тя отговори: " Тя просто е друга. Аз не мога да кажа дали една хеморагича пневмония в хода на грип е по-рискова от един тромбоемболизъм или емболизъм, с което си отиват част от пациентите с Ковид-19. Не са сравними тези неща. Всяка една зараза си има своите леки клинични форми, както е при Covid-19 - те са към 85 % леките и приблизително тежките, тези, които не се нуждаят от изключително лечебно държание. Едва 15 % са тежките случаи, в 5 % те стигат до интензивно наблюдаване или лекуване, било с апаратна вентилация или не, и тъкмо тук в тези тежки форми се направиха доста стратегии. Една от тях е Солидарност на СЗО ".

Тя подсети, че вирусът е нов и опитът в човечеството е дребен. " Няма да скрия, че ние се учим в придвижване. Не ми се желае да укривам също, че във всяка страна си има национални особености и ние употребяваме доста литературни източници и тук идва разнопосочността на другите отзиви. Но ние в България към този момент имаме опит. Ние имаме екипи, в които са включени имунулозои от ВМА, Пирогов, тъкмо за оценка на имунния статус - какви са антителата и по този начин нататък. Това са нюанси на един имунитет. Значи като се съберат всичките тези данни ние ще можем да излезем и да кажем - да, това се случва в България, подобен е имунитета. Не може да се цитират единствено публикации. Аз не мога да приема цялостния отвод от хидроксихлорохина, да вземем за пример. Няма еднопосочен отговор дали при нас по-леко се развива болестта или по-малък е броят. Аз считам, че това, което се направи в страната - с физическата изолираност, и с тестването, модела на Южна Корея, които сносно се оправиха със обстановката. Тоест, този миг работи в месеците март и април. Ние сме се срещали с тези коронавируси, това е седмият подобен ", уточни Червенякова.

Тя счита, че въведените ограничения на избрания стадий са били верни. " Ще се следи инфекцията и ще се учим в динамичност. Не чакам взривоопасно развиване на обстановката. Всеки пациент може да получи нужната лекарска помощ, да могат бързо да се вкарат ограничения там, където би трябвало. Например, не би трябвало да се стопира носенето на маски и ръкавици в лечебните заведения. На всеки пациент би трябвало да се гледа като на рисков, било то от дихателна зараза, било от зараза, която се предава по кръвен път. Това ние го бяхме не запомнили във времето и тези ограничения не се вземаха съответно. Не мога да разясня ограниченията в обществото, само че считам, че е ненужно носенето на маски. Ако се случи нещо неприятно, незабавно ще се подхващат ограничения. Смятам обаче, че за лечебни заведения, за публични места - има си места, където те би трябвало да се съблюдават ", съобщи специалистът.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР